Zoeken


Thomas Van der Plaetsen. Wat een prestatie! Wat een wilskracht!

Ik heb zelden een atletiekprestatie zo intens beleefd als Thomas zijn 10-kamp op de Olympische spelen in Rio.

Ik was van bij het begin gewapend met alle prestaties van het jongste EK in Amsterdam en van het WK in Moskou (tijden, afstanden en behaalde punten). Zo kon ik onmiddellijk alles vergelijken, in meer en in min.

Thomas zijn bedoeling vooraf was, verbetering van zijn persoonlijk record en het behalen van een plaats bij de beste acht (Olympisch diploma). Thomas is in beide betrachtingen geslaagd. Zijn persoonlijk record (8255p) verbeterde hij tot 8332p (dus + 77p). Voor de afsluitende 1500m waren nog 4 atleten kandidaat voor die 8ste plaats. Thomas wist dus wie hij in het oog moest houden. Thomas verbeterde in die 1500m zijn persoonlijk en clubrecord en behaalde uiteindelijk de zo beheerde 8ste plaats met 9 punten voorsprong op de 9de en 17 punten voorsprong op de 10de. Nipter kon niet.

Wat ik vooral bewonder in Thomas is zijn enorme wilskracht om terug te vechten na een tegenvallende prestatie. Zo reageerde hij na een mindere prestatie in het kogelstoten, met een knalprestatie in het hoogspringen. Begonnen op 2.01m, sprong hij bij iedere verhoging van de lat bij zijn 1ste poging zonder problemen tot en met 2.13m. Bij zijn 3de poging overschreed hij 2.16m, zijn 2de beste prestatie aller tijden (2.17m).

Na een tegenvallende prestatie op 110m horden (uit evenwicht na het aantikken van de 1ste horde), sprong hij met de polsstok 5.40m (1cm onder zijn persoonlijk record). In het speerwerpen wierp hij dan 62.09m ver (4.86m verder dan op het EK in Amsterdam, dit ondanks problemen met zijn elleboog). Zijn totaal resultaat op de 10-kamp (8332p) is bijna 300 punten beter dan zijn beste prestatie van vorig jaar (8035 punten).

Ik denk dat Thomas, zonder overdrijven gewettigde ambities mag hebben om een medaille te behalen op de volgende Olympische spelen, over 4 jaar in Tokio.

Ik besluit met een aantal mensen te feliciteren; eerst en vooral Thomas zelf, maar ook zus Helena, broer Michael, mama Ann en gans de familie Van der Plaetsen. Er kwamen ook felicitaties van Olympisch kampioen en wereldrecordhouder 10-kamp Ashton Eaton. Dat zegt veel. Mijn dank gaat ook naar het Deinse stadsbestuur, de vele supporters van onze Deinse atletiekclub (bestuursleden, mede atleten),de talrijke aanwezige leden van de Deinse sportraad, sponsors en de vele anonieme Deinzenaars, die zo talrijk aanwezig waren op het (zo noem ik het) atletiekfeest in zaal Souplex.

Etienne

Add comment


Security code
Refresh

Wie is online

We have 241 guests and no members online