Zoeken


Thomas Van der Plaetsen 9de op het WK 10kamp op 2 en 3 oktober te Doha

 

Thomas Van der Plaetsen heeft dit zomerseizoen aan 3 tienkampen deelgenomen; en telkens schort er wel iets, of heel wat.

Op de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen werd na 3 nummers, de wedstrijd wegens elektriciteitspanne afgeblazen. Gedurende 2 van de 3 eerste nummers, had Thomas zijn record met de kogel in een 10kamp verbeterd en in het verspringen zijn PR en CR van 7.80m op 7.81m gebracht. Dus brute pech!

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni behaalde hij 8214 punten in de jaarlijkse 10kamp in Talence. Dat was meteen het minimum voor deelname aan het WK in Doha. Dit ondanks het feit dat Thomas zijn grootvader, met wie hij en ook gans de familie een zeer sterke band had, de zondag voordien gestorven was, en de begrafenis werd uitgesteld tot na die 10kamp. Dus alles behalve ideaal!

Midden augustus moest Thomas dan tijdens een Diamond meeting in Parijs, tijdens de 3kamp de strijd staken wegens last aan de hamstrings. Op het BK AC in Brussel ging Thomas uit voorzorg niet voluit. Toen hij dan in functie van het WK, naar zijn trainingsoord in Zuid Afrika vertrok, heeft hij daar meer in de zetel liggen piekeren, dan getraind, zich afvragend hoe hij ondanks al zijn terugkerende kwetsuren zou kunnen deelnemen in Doha. Maar dan toch met gemengde gevoelens naar Qatar.

De 1ste dag begon voortreffelijk, met 11.38sec op de 100m. Dicht bij zijn seizoensbeste. In het verspringen liep het helemaal mis: slechts een geldige sprong, 7.20m met een afstoot ver voor de plank (vergelijk met zijn 7.81m in Zuid Afrika). Met de kogel ook slechts een geldige worp, en dan toch nog een behoorlijke 13.78m. Alles dan gezet op het hoogspringen, één van zijn favoriete nummers. Na een geslaagde 1.99m, schakelde hij onmiddellijk over op 2.05m. Na zijn 1ste twee ongeldige sprongen op die hoogte, lukte het dan toch bij zijn 3de poging. Met 2.08m behaalde hij de 3de plaats op dat nummer. Toch minder dan hij zelf had verhoopt. In het laatste nummer van dag 1, de 400m, stroomde in de laatste rechte lijn alle energie uit zijn lichaam. Het werd 50.89sec: de minst goede tijd uit zijn verschillende tienkampen als senior.

De 2de dag was het beter. Zijn 14.80sec op de 110m horden was degelijk. Gedurende de periode van kwetsuren, kon hij nu en dan trainen op de werpnummers. Zijn 46.17m met de discus was dus goed. Persoonlijk en clubrecord met de discus is 48.81m, verwezenlijkt op een gewone meeting, vorig jaar op 29 juni op onze eigen piste te Deinze (dus niet op een meerkamp). Met de polsstok werd hij 2de met een hoogte van 5.30m. Thomas had duidelijk op meer gehoopt. Op de 10kamp in Talence sprong hij 5.45m (zijn CR outdoor) en indoor sprong hij vorige winter zijn CR: 5.50m (maar dat was niet in een meerkamp). Met de speer ging het goed. Zijn 63.67m was goed voor een 4de plaats. Op de afsluitende 1500m, liet juist zoals op de 400m, het gebrek aan training zich het meest gevoelen. Het werd uiteindelijk een 13de plaats op die afstand, in een tijd van 4.43.95. Thomas zijn 9de plaats in de 10kamp, met een totaal van 8125 punten, is zijn beste resultaat op een WK als senior. Hoed af voor dat resultaat!

Volgens Belgisch recordhouder Hans Van Alphen, zit na een voldoende lange rustperiode, zodat alle blessureleed voorbij is, een minimum voor Tokio er zeker in. Misschien in Götzis waar hij vorig jaar goed presteerde. Hoop doet leven!

Etienne.                                           

Add comment


Security code
Refresh

Wie is online

We have 75 guests and no members online