Zoeken


Belgisch kampioenschap Meerkampen op zaterdag 26 september 2020 en zondag 27 september 2020 te Deinze.

b_300_150_16777215_00_images_sarah.jpg

b_300_150_16777215_00_images_sennah2.jpg

Sennah en Sara: goud                                 Thomas: + 8000 punten.

Belgisch kampioenschap Masters 10000m op zondag 27 september te Braine-L’Alleud: Alexander: goud

 

 

Eerstejaars scholier Sennah Vanhoeijen moest het in haar zevenkamp opnemen tegen de volledige top drie van het BK meerkampen bij de scholieren van vorig jaar. En dat deed Sennah met succes. Ondanks de ongeziene slechte weersomstandigheden won Sennah haar 7kamp met een totaal van 5133 punten: een nieuw clubrecord, en 54 punten meer dan de winnares van vorig jaar: Sara Van Hoyweghen. Ondertussen verbeterde Sennah ook haar eigen clubrecord verspringen met een beste sprong van 5.77m, met maar liefst 2,5m/sec tegenwind. Ook haar persoonlijke records op de 100m horden, kogelstoten, 200m en 800m moesten er aan geloven. Op de zevenkamp en in het verspringen staat Sennah ook 1ste op de nationale bestenlijst 2020. Een dikke, dikke proficiat Sennah! Tweedejaars juniore Sara Vanhalst moest het in haar 7Kamp opnemen in een gezamenlijke wedstrijd tegen 7 juniores en 13 seniores. Enkel de spurtnummers werden per categorie gelopen. Sara legde een zeer regelmatig parcours af, en won de gouden medaille met een totaal van 4396 punten, een nieuw clubrecord (vorig clubrecord stond met 4130 punten op naam van Leonie Van Vynckt, die nu als seniore aantrad in dezelfde wedstrijd). Sara won haar 7kamp met 190 punten voorsprong op de 2de en staat meteen ook eerste op de nationale bestenlijst 2020. Sara legde in de gezamenlijke wedstrijd tussen de seniores beslag op de 3de plaats. In het speerwerpen verbeterde Sara ook haar persoonlijk record. Vanaf eerstejaars cadet behaalde Sara, zowel in- als outdoor jaarlijks medailles van allerlei kleur. Dat was meestal in het hinkstapspringen, maar ook in de meerkamp en ik denk ook wel één of meerdere keren in het verspringen. Dus ook voor Sara een dikke, dikke proficiat! En wat een mooie foto’s van onze beide kampioenen in de Nieuwsbrief van de VAL! Ik denk ook Leonie te herkennen tijdens haar hordennummer.

Thomas Van Der Plaetsen nam net zoals Jarni Ingelaere en master Pieter Quartier deel aan de 10kamp. Die 10kamp was geen Belgisch kampioenschap. Dit kampioenschap had eerder dit seizoen in Brussel plaats tijdens het BK alle categorieën. Het was de bedoeling van Thomas, voor het eerst als Belgische atleet, in eigen land een 10kamp te beëindigen met een totaal resultaat boven de 8000 punten. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden is Thomas daar toch in geslaagd. Thomas behaalde in totaal 8027 punten. Met dit puntenaantal staat Thomas met voorsprong eerste op de nationale bestenlijst 2020. Het is nu de bedoeling van Thomas om op 18 en 19 december, deel te nemen aan een 10kamp in het tropische Réunion. Thomas zou daar een poging doen om het minimum voor deelname aan de Olympische spelen te behalen. Dat minimum bedraagt 8350 punten. Thomas zijn PR bedraagt 8332 punten. En Thomas ziet het zitten. Ook de wereldrecordhouder Kevin Mayer zal in Réunion van de partij zijn. Proficiat Thomas met uw meer dan 8000 punten voor eigen publiek. En wij duimen voor u in Réunion!

En nu gaan wij over naar onze masters. MASTM75 Gaston Telier had erg uitgekeken naar dit kampioenschap. Gaston had mits een goede prestatie in het speerwerpen gehoopt zijn CR in de 5kamp te verbeteren. Maar als er één onderdeel van de 5kamp is waar die helse wind nadelig voor is dan is het wel het speerwerpen. Toch een positieve noot voor Gaston. In het verspringen was zijn beste poging 2.76m, 4cm verder dan zijn eigen CR. Het was dan afwachten hoe het zat met de windsnelheid. Dat bleek uiteindelijk +1,6m/sec te zijn. Dus toch een CR voor Gaston. Ik kon Gaston ook foto’s bezorgen van zijn 200m en zijn 1500m, die hij liep samen met de MASTM65. Dus de vreugde was kompleet voor Gaston. Goed voor zijn reeds fel gevuld album. Ook onze MASTM50 Dany Vanhoeijen had erg uitgekeken naar dit kampioenschap. Dany is een man van de zon, en juist die zon hebben wij die godganse dag niet gezien. Toch een nieuw clubrecord 5kamp: 2204p voor Dany en vooral een nieuw clubrecord op de 200m. Dany was zelf verast van zijn tijd: 28.54sec met een ideale windsnelheid van +1,7m/sec. Het vorige clubrecord op die 200m, stond sedert vorig jaar op naam van Tom de Vreeze, die ook al zo “preus” was met zijn prestatie(29.47sec). Dany zal zich wel verder kunnen opwarmen hebben die zaterdag, en vooral zondag aan de prestaties van dochter Sennah. Diezelfde MASTM50 Tom De Vreeze, zag het na één nummer voor bekeken, doordat hij niet voorzien was om zich voldoende te beschermen tegen wind en regen. In dezelfde wedstrijd nam ook onze MASTM55 Johan Van Acker-Verberckt deel. Johan werd 9de in totaal, en 4de in zijn leefdtijdscategorie. Johan behaalde in zijn 5kamp: 988 punten:een clubrecord. Goed zo Johan! Tenslotte kwam ook onze MASTW45, Lieve Clauwaert in actie. Ook Lieve kon haar 5kamp afsluiten met een nieuw clubrecord. Het werd een nieuw clubrecord 5kamp: 2893 punten. Lieve snoepte dat clubrecord af van haar zus Karine:1972 punten. En wat een mooie foto van Lieve in de nieuwsbrief van de VAL over het BK in Ninove! Aan onze 3 masters een dikke, dikke proficiat!

En nu gaan wij verder met de beoordeling van onze cadetten jongens: Stan De Ketelaere en Victor Tavernier, beiden tweedejaars. Beiden waren gestimuleerd door hun succesvol Vlaams kampioenschap. Stan had vorig seizoen al een niet onaardige 8kamp afgewerkt, en voor Victor was het een eerste deelname aan dit veeleisend onderdeel van de atletiek. Voor Stan werd het de meest ondankbare 4de plaats met 4560 punten. De 2de lukte 4599 punten en de 3de 4591 punten. Dus allemaal heel nipt. Als wij dan vergelijken met zijn beste 8kamp van vorig seizoen, 4222 punten, een vooruitgang van meer dan 300 punten. Dan is er toch reden om tevreden te zijn. Natuurlijk zal Stan zich afvragen, waar had ik het iets beter kunnen doen om toch een medaille te behalen. Ook het verschil met de 5de was miniem:4538 punten. Positief is zeker dat Stan 4 persoonlijke records verbeterde: ver, polsstok, 1000m en 8kamp. Dat verdient een dikke proficiat! Victor behaalde een zeer eervolle 11de plaats met een totaal van 3909 punten. Er waren onderdelen van zijn 8kamp, die hij nog nooit in wedstrijd had beoefend. Naar mijn oordeel waren er voor Victor, persoonlijke records in hoog, polsstok, speer en 8kamp. De prestaties in de spurtnummers 100m en 100m horden, waren wegens teveel rugwind niet homologeerbaar(dat heeft echter geen invloed op het aantal punten voor de meerkamp). In ieder geval zowel voor Victor als voor Stan, een dikke proficiat voor hun succesvol seizoen!

Eerstejaars scholier Nathan Boone waagde zich aan de 10kamp. Nathan had de laatste paar jaar al bewezen een beetje van alle markten thuis te zijn. Nathan zijn 1ste 10kamp was dan ook een succes. Een 11de plaats, en 5321 punten. In beide spurtnummers: 100m en 110mhorden won hij telkens zijn reeks, maar ook telkens was er teveel wind om homologeerbaar te zijn. Nathan lukte heel wat persoonlijke records: ver, polsstok, 400m, discus, hoog, speer,1500m en uiteraard 10kamp. Leuk om mee te maken. Met zijn totaal van 5321 punten, werd Nathan 5de eerstejaars. Dus zeer goed Nathan!

In de 10kamp juniores hadden wij 3 deelnemers, alle 3 eerstejaars: Viktor Coppenolle, Milan en Mathis Van de Walle. Viktor en Milan vielen vroegtijdig uit wegens een dreigende kwetsuur. En bij dergelijke weersomstandigheden neemt men best geen risico’s. De prestaties zijn moeilijk te vergelijken met hun prestaties als scholier, omdat de gewichten van de werptuigen en de hoogte van de horden niet dezelfde zijn. Ook de meestal te hoge windsnelheid laat homologatie niet toe. Toch een paar bedenkingen. Viktor nam slechts aan 1 nummer deel. Hij won zijn reeks op de 100m in een tijd van 11.63sec, met windsnelheid 0m/sec, een nieuw PR. Milan deed aan 4 nummers deel, en deed het zeer goed. Na die 4 nummers stond Milan op de 3de plaats. Mathis beëindigde wel zijn volledige 10kamp en behaalde de 4de plaats, met een totaal van 6287 punten. Op het einde van vorig seizoen, als scholier stond Mathis op de nationale jaarlijst 2019 op de 6de plaats. Dus 2 plaatsen vooruit voor Mathis. Goed zo! De eerste 4 zijn allen eerstejaars. Dus een zeer sterke lichting, maar dat wisten wij al van vorige jaren.

Ik belicht nu de prestaties van Jarni Ingelaere en Pieter Quartier in de 10kamp. Pieter gaf er na 3 nummers, wegens dreiging van een kwetsuur de brui aan. Jarni beëindigde zijn volledige 10kamp op de 6de plaats, met een totaal van 4787 punten. Vorig jaar als junior behaalde Jarni 5534 punten. Ook hier kunnen wij moeilijk vergelijken gezien de gewichten van kogel en discus, en de hoogte van de horden niet dezelfde zijn. En de weersomstandigheden zullen vorig jaar in Sint-Niklaas zeker niet zo ellendig geweest zijn als vorig weekend. Proficiat voor je doorzettingsvermogen, Jarni!

En nu terug naar de meisjes. Bij de cadetten nam eerstejaars Ashley Dooms deel aan de 6kamp. Volgens mijn informatie had Ashley, deze zomer nog maar aan 1 wedstrijd deelgenomen, een 300mhorden in Aalst. Toch durfde Ashley het aan zich in te schrijven voor deze tweedaagse. Ashley bracht haar 6kamp tot een goed einde. Zij eindigde op de 23ste plaats, met een totaal van 1843 punten. En wij zijn onze getrouwe seniore Leonie Van Vynckt niet vergeten. Leonie nam in dezelfde wedstrijd deel, samen met de juniores. Leonie werd 9de in totaal, en 5de seniore, met een totaal van 3944 punten. Haar individuele prestaties waren respectievelijk: hoog: 1.45m – kogel: 8.50m – 200m: 26.94sec(+1,4m/sec) – ver: 5.11m(+0,3m/sec) – 100m horden: 15.72 (+1.6m/sec) - speer: 26.46m - 800m: 2.48.35.

Alexander Diaz Rodriguez, werd na vorig weekend Belgisch kampioen Masters op de 5000m, nu ook Belgisch kampioen Masters op de 10000m. Alexander won goud met een winnende tijd van 31.37.11. En opnieuw gingen 2 clubrecords op naam van Marc Bultinck voor de bijl: MAST: 32.31.89(2008) en MASTM40: 33.02.26(2002). Een dikke, dikke proficiat Alexander!

Als ik goed geteld heb zijn er vorig weekend 10 clubrecords verbeterd. Een succes!

Ik ben niet persoonlijk aanwezig geweest op deze kampioenschappen, maar heb alles met veel belangstelling gevolgd via live Results. Ik heb voor het schrijven van dit verslag heel wat informatie gekregen van aanwezige ouders, atleten en medewerkers, waarvoor mijn dank. Dit waren de laatste kampioenschappen van het seizoen 2020, in- en outdoor. Ondanks corona-perikelen was het een succesvol seizoen 2020. Ik dank allen die meegewerkt hebben aan dat succes: de atleten(tes) zelf, onze bestuursleden, juryleden, ouders, partners, supporters allerhande, losse medewerkers en zeker de trainers(sters), die ik overdrijf nu wellicht een klein beetje, dag en nacht voor dat succes, hebben gezorgd. Ik wil hier toch Kurt en Veronique een extra vermelding geven. Proficiat en dank u!. En voor mezelf, hoop ik er terug bij te kunnen zijn in 2021.

Etienne.    

Add comment


Security code
Refresh

Wie is online

We have 96 guests and no members online