Zoeken


BK Masters: 7 x GOUD voor AC Deinze

Vorige week nog waren onze masters aan de slag tijdens de interclub wedstrijden in Nieuwpoort, dit weekend waren ze al present op hun Belgische Kampioenschappen die verspreid over 2 dagen doorgingen in Sint-Niklaas. Zeven gouden medailles en nog een hele rist knappe prestaties waren het resultaat.

 

De zussen Clauwaert grossieren op kampioenschappen altijd in titels. Lieve (W40) was dit keer echter vol twijfels naar het Waasland getrokken, want vorige week liep ze een spierscheur op, met een week verplichte rust tot gevolg. Op zaterdag bleek gelukkig alle leed voorbij. In het verspringen behaalde ze het goud, zij het na een spannende strijd waarbij ze slechts bij haar laatste poging de winnende sprong lukte (4,73m). Op zondag was het nog stukken beter ! Nadat bij 1,43m de zege was veilig gesteld, sprong onze gazelle nog naar 1,46m, voorwaar een nieuw masters PR ! Tussendoor wierp Lieve de speer 24,09m ver, ook nog goed voor een bronzen plak. Zus Karine (W50) beperkte haar programma dit keer tot twee nummers, maar die werden dan ook beide winnend afgesloten. Net als Lieve schreef ze het hoogspringen op haar naam (1,25m) en op ‘haar’ nummer - 80 meter horden – was ze als vanouds onhoudbaar. Hier bleef de chrono stil staan op een voortreffelijke 14.27 sec.

Luc Vervynck (M40) heeft reeds een lange en drukke atletiekperiode achter de rug. Tijdens de winter was er het indoorgebeuren en het geslaagde EK-avontuur in Spanje. Daarna wilde onze Luc beslist niet op het appel ontbreken voor de interclubs Alle Categorieën (Herentals 12 mei) en in tegenstelling tot vorig seizoen, toen een kwetsuur roet in het eten kwam gooien, was deelname aan de BVV Masters nu ook een absolute must. Op dit BK plaatste ‘snelle Luc’ zijn orgelpunt. Op de 100 meter stond er geen maat op onze Pintenaar. De tegenstand was ijzersterk maar in 11.84 sec. bolde Luc toch vlot naar de zege en het goud. Op de 200 meter hield Luc alweer bijna iedereen achter zich (24.07); enkel Herentals-atleet Pieroni – die later ook de 400 meter op zijn naam zou schrijven – deed nog beter (23.80 sec).

Master ben je tegenwoordig al vanaf de leeftijd van 35. Dries Lestienne is dus sinds april dit jaar een ‘benjamin’ bij de ‘nestors’ van de atletiek. Zijn prestaties op dit BK gingen in stijgende lijn. Dries opende op zaterdag met de vijfde plaats op de 200m (25.27sec), gevolgd door de derde plaats op de 400 meter horden (63.75sec). Op zaterdag kwam dan de klap op de vuurpijl met de gouden medaille op de 110 meter horden (winst in 19.73 sec). Daarna echter ‘was het vat leeg’ en moest Dries forfait geven voor het vierde nummer waarop hij zich had ingeschreven (400m).

Johan Van Gansbeke (M50) stond ook op de deelnemerslijst van vier disciplines. Volledig volgens de verwachtingen veroverde Johan op zaterdag het zilver met de discus met een heel sterke worp die afgemeten werd op 42,45m. Enkel de ongenaakbare Ludwig Peetroons (huidig Algemeen Directeur van de VAL) deed beter met 44, 09m. Met de kogel hetzelfde verhaal : zilver met 12,20m na Aalstenaar Van Nieuwenhove. Op zondag blesseerde onze ex-meerkampkampioen (lees dat woord nog maar eens !) zich evenwel tijdens de opwarming van het verspringen waardoor Johan zijn kansen op dit nummer én bij het speerwerpen niet meer kon verdedigen.

Tom De Vreeze (M40) kreeg de bronzen medaille om zijn hals na afloop van het speerwerpen (33,06m) en voegde daar de vierde plaats in het hinkstapspringen aan toe (11,07m). Met de discus lukte Tom 26,91m, goed voor de zesde plaats. Gaston Telier (M65) werd vierde op de 200m (37.10 sec) en met de speer (25.75m).

En dan was er ook nog uw verslaggever. Sinds 20 mei heb ik de overstap gemaakt naar (alweer) een hogere leeftijdscategorie (M55) L Maar mijn conditie is er daarom niet op achteruit gegaan. Integendeel ! Winst op de 5000m was een quasi zekerheid. Ik ken natuurlijk ook het spreekwoord van de beer en zijn vel, maar er zou toch een enorme tegenslag of mirakel nodig zijn om mij van mijn tiende nationale titel af te houden. Ik had me echter een nog hoger doel gesteld : het Belgisch record bij de 55-plussers, dat sinds 1992 op naam staat van de inmiddels jammer genoeg overleden Robert Schelfhaut met een tijd van 16.15.80.

Ik rekende voor het realiseren van mijn doelstelling vooral op de hulp van Peter De Vocht, de enige atleet van mijn generatie die ik nog nooit in een officiële wedstrijd heb kunnen verslaan en die nu als M50 geen rechtstreekse concurrent was. Peter deed zijn uiterste best om mij te ‘hazen’ maar de conditie van de Kempenaar is momenteel niet honderd procent je dat. Samen met sympathieke Peter haspelden we de rondjes af in het voorgeschreven tempo van 78 sec per ronde. Met nog drie ronden te gaan ging het licht bij Peter evenwel uit en ik stond er alleen voor. 13.01 na 4 km was één seconde te traag volgens schema, met nog één ronde te gaan lag ik drie seconden achter op schema. In de laatste 400m perste ik alles uit mijn frêle lijf . Alle supporters – niet enkel van onze club, maar ook van daarbuiten, sommigen zelfs speciaal naar Sint-Niklaas gekomen om mij aan te moedigen (dank trainer Wim, dank Luc) – schreeuwden mij vooruit…

Nog 200 meter, nog 36 seconden… Ik spurt in volle verzuring. Nog 100 meter, nog 50… Ik zie die klok ongenadig voorttikken… 16.12, 16.13, 16.14, … 16.15 Finish ! 16.16.53.

Ik ben heel tevreden met die tiende titel. En voor het eerst in mijn carrière laat ik Peter achter mij (toch heel bedankt, Peter, als je dit leest !). Maar wat was ik diep ontgoocheld. Slechts 73 honderdsten van een seconde kwam ik te kort om mij ’s lands beste aller tijden te kunnen noemen. Een habbekrats, niks niemendal. Maar het kan nog straffer. Dat bewees Eddy Vierendeels later bij de 60-plussers. Eddy verbeterde daar het BR met … 2 honderdsten. Eddy is de man die begin mei in Duffel in mijn gezelschap op de 10000 meter het BR scherper stelde op die afstand, wat achteraf zelfs een wereldrecord bleek te zijn ! (Ik verwijs hierbij graag naar mijn vorige bijdrage over dat BK 10000).

Maar als een koppige ezel zal ik toch blijven proberen dat BR op de 5000m op mijn naam te schrijven. To be continued…

Add comment


Security code
Refresh

Wie is online

We have 235 guests and no members online