Zoeken


Interclubs 2015: Deinze handhaaft zich op het hoogste niveau

De voorbije twee weekends werden de interclubwedstrijden ‘Beker van Vlaanderen’ afgewerkt. De opdracht luidde vooral het behoud te verzekeren; talrijke kwetsuren en ziektes zorgden ervoor dat niet altijd met de sterkste selectie kon worden aangetreden en tot op het laatste ogenblik moest nog gesleuteld worden aan de verschillende opstellingen. Ideaal is anders…

 

 

Het damesteam ‘Alle categorieën’ eindigde vorig jaar bij het eerste aantreden op het hoogste niveau – de Ere-afdeling van de KBAB – op de zevende plaats. En dit jaar verbeterden onze rood-witte dames zich nog : in Kessel-Lo sloten ze de competitie af op een meer dan verdienstelijke vijfde plaats. Individueel kon Anouska Hellebuyck met de discus de overwinning opstrijken nadat ze eerder al de tweede plaats met de kogel had behaald. Het aflossingsteam 4 x 100 m (Laurence Lobbens, Chloé Beaucarne, Charlotte Duyck en Emma Coppenolle) klokte af na 47.58 sec, goed voor de derde plaats en de op één na beste chrono aller tijden in België voor een juniores clubteam. Met Chloé Beaucarne (tweede op de 100 meter horden) en Hanne De Ruyck (derde in het verspringen – 5,43m) konden we nog hoge scores op ons conto bijschrijven. Ook Ellen Beddeleem zorgde voor een opmerkelijk resultaat door haar PR op de 800 m met liefst drie seconden te verbeteren tot 2.17.50. Een eresaluut gaat naar Celestine Tytgat, die tegelijker tijd het hoogspringen en het speerwerpen diende af te werken, allesbehalve een sinecure, en naar Nele Slos die in extremis de zieke Céline Van Rysseghem diende te vervangen op de voor haar niet gebruikelijke 1500 m. Hanne Dhont (polsstok), Emma Van De Walle (400 m horden), Fien Sprangers (hinkstap), Marlien De Jans (400m), Nicole Buytaert (3000m) en Valérie Dhont (hamer) gaven eveneens het beste van zichzelf en zorgden ervoor dat het totale puntenaantal 138 bedroeg, zoals reeds vermeld goed voor de vijfde plaats. Het team van AC Meetjesland werd algemeen winnaar, terwijl de Waalse teams van Herve en CS Dyle de degradatie niet konden ontlopen.

Voor onze heren ‘Alle categorieën’ was het in Aartselaar bibberen en beven tot het laatste aflossingsnummer. Vooral hier diende de selectie volledig overhoop te worden gehaald door kwetsuren allerhande en moesten sommige atleten aantreden op een discipline die niet specifiek hun dada is. Maar er bestaan nog altijd waarden als clubliefde ! Alle atleten tekenden voor prestaties die hun PR benaderden of overtroffen, en meer kan je niet verwachten. Maar vertaald in punten kwamen we tot de vaststelling dat er enkel zeer hoog of zeer laag werd gescoord; de voor een interclub broodnodige regelmaat ontbrak. Uiteindelijk eindigde AC Deinze als negende in de eindrangschikking en kon er een verlossende drink vanaf op het fel bevochten behoud. Individueel zorgde Jasper De Vooght voor de overwinning op de 400 meter horden, en Kevin Van Vynckt voor de tweede plaats op de 800m. Derde plaatsen waren er voor Kurt Van Wynsberghe (hinkstap), voor Tobias Capiau (ver) en voor Thomas Parmentier (hoog), die dit wist te combineren met de 110 meter horden. Een welgemeend woord van dank gaat naar ‘ouderdomsdeken van de dag’ Johan Van Gansbeke (kogel en discus), en naar Arthur Sap (400m), Ieme Vandemoortele (200 m) en Jorg Vanlierde (polsstok), die alle drie nog scholier zijnde tegen het seniorengeweld moesten optornen, maar toch bewezen dat ze in de toekomst beslist een bepalende rol zullen opeisen. Eerstejaarsjunior Brian Ingelaere werd bereid gevonden tijdens het speerwerpen (sowieso al geen evidentie) ook nog de 100 m vlak af te werken. Voor Bert De Lepeleire (5000 m), Stijn Coene (1500 m), Ewout De Vrient (3000 m) en Omar De Pourcq (3000 m steeple) was het vooral snakken naar de eindstreep.

De ‘gouden generatie’ meisjes die bij de cadetten en scholieren enkele seizoenen lang voor het goede weer zorgden komt op enkele uitzonderingen na nu uit in de categorie junior of senior. Het kwam er dus voor het huidige team voor eigen volk in Deinze op zaterdag 2 mei op aan het behoud in de eerste landelijke afdeling te verzekeren. Weliswaar werden geen individuele overwinningen geboekt, maar op alle nummers sprokkelden onze meisjes toch het vooraf verwachte puntenaantal. Uitblinkers waren scholier Fien Sprangers, die met een sprong van 5,18 m tweede eindigde in het verspringen en als derde finishte 100 m horden in 15.03 sec, en cadet Fé Vannerom die de 400 meter als tweede afsloot in een prima tijd van 1.01.85. Vóór de afsluitende aflossingen stonden onze dames als tiende in de tussenstand wel nog in de gevarenzone, samen met AVMO en VS. Maar estafette is een ‘specialiteit van het huis AC Deinze’ en met 9, resp. 8 punten bonus op dit nummer werden de teams van Molenland en Vlierzele definitief tot de degradatie veroordeeld. Een dikke proficiat aan alle deelnemers en begeleiders, en aan alle vrijwillige medewerkers, die van deze meeting opnieuw een organisatorisch succes hebben gemaakt.

Onze cadetten en scholieren jongens ten slotte trokken naar Lokeren voor wat een ‘rustige’ namiddag kan worden genoemd, enkele fikse regenbuien daar gelaten. Bij iedere tussenstand die werd omgeroepen stond AC Deinze veilig in de middenmoot van het pak om uiteindelijk af te sluiten op de zesde plaats, zij het op respectabele afstand van de winnende thuisploeg AVLO. Voor het grote puntengewin zorgden scholieren Jorg Vanlierde (winst met de polsstok en tweede met de speer) en Arthur Sap (derde op de 110 m horden), en cadet Jarni Ingelaere (tweede met de speer en met de polsstok). Michiel, Klaas, Reinhard, Ieme, Jo, Jaad, Maarten, Hannes S. en Hannes W., Wout, Kilian, Carl, Justin, Niels en Camille droegen hun steentje bij tot het welslagen van de onderneming. Ook hier een pluim aan alle deelnemers.

De volledige uitslagen van de interclubs zijn te raadplegen onder onze rubriek ‘Uitslagen’. Nu is het uitkijken naar de masters die hun competitie zullen afwerken in Tielt op 7 juni.

Wie is online

We hebben 62 gasten en geen leden online