Zoeken


Belgisch Kampioenschap Juniores en Beloften in Moeskroen, op zondag 26 augustus 2018

b_300_150_16777215_00_images_charlotte_duyck.JPG

Ongelooflijk! Nog nooit gebeurd in de geschiedenis van AC Deinze, vijf gouden medailles op een BK voor die categorieën.

10 medailles: 5 x goud, 3 x zilver, 2 x brons.

 

 

8 van die medailles, werden behaald door onze meisjes. Dan kunnen wij toch spreken van een voorbeeld van emancipatie in onze club.

Ere, wie ere toekomt, beginnen wij met belofte Charlotte Duyck. Charlotte werd zowel op de 100m als op de 200m Belgisch kampioen. De overwinning op de 100m was nipt, maar daarom niet minder verdienstelijk. Op de 200m, een afstand die haar nog beter ligt, dan de 100m, was de voorsprong op de 2de, 0.62sec, dus overduidelijk. De ontboezeming bij haar vriend en haar mama was geweldig. Papa Jan, die op dat ogenblik aan de slag was in de triatlon in Deinze, werd onmiddellijk op de hoogte gebracht. En trainster Veronique genoot in stilte.

Door de hevige rugwind, waren alle prestaties, geleverd op de sprint, en in ver- en hinkstapspringen niet homologeerbaar. Maar niet getreurd: op een kampioenschap gaat het om de plaatsen en de medailles. Ik heb nog een goed geheugen en ik denk dat wij met onze club, nog nooit meegemaakt hebben dat op een BK voor die categorieën, een van onze atletes op eenzelfde dag , twee gouden medailles behaalde. Dus een dikke, dikke proficiat, en ik denk dat ons bestuurslid Antoine, de geschikte man is om u voor te dragen voor de nominatie, van sportvrouw van het jaar in Gavere.

Eerstejaars juniore, Zita Goossens was torenhoog favoriet in het hoogspringen en bevestigde die verwachtingen. Zita veroverde goud, met een sprong van 1.75m. De 2de, een Waalse atlete, sprong 6cm minder hoog. Een welgemeende proficiat! En wat een beloning voor je prestaties over gans het seizoen: deelname aan de Memorial Van Damme! In diezelfde wedstrijd, werd Lisa Martens 8ste, met een sprong van 1.45m.

Op de 100m horden kwam Zita aan de start, met de 4de beste jaarprestatie. In de reeksen lukte Zita, de 3de beste tijd. In de finale, deed Zita er nog een schepje bovenop. Het werd een 2de plaats, en een 2de medaille voor Zita. Dus, goud en zilver voor Zita. En ook hier past, een dikke proficiat!

En nu zijn wij gekomen aan het verspringen juniores, met Hanne Dhont. Hanne was ingeschreven, met de 2de beste jaarprestatie. Hanne stond na haar 2de poging aan de leiding tot en met de 5de sprong. Bij de 6de en laatste sprong, sprong een atlete, die met de 5de beste jaarprestatie, aan de wedstrijd deelnam plots verder, en dat bleek voor Hanne precies DE stimulans te zijn om nog verder te springen. Van Hanne haar ouders, vernam ik vooraf, dat Hanne haar laatste sprong, bijna altijd de beste is. En wat realiseerde Hanne? Wat een laatste sprong: 5.73m ver, 20cm verder dan de 2de atlete. Wat een ontlading, bij Hanne en gans haar entourage, ik inbegrepen! Hier, dus ook een dikke, dikke proficiat!

Jorg Vanlierde was bij de juniores in het polsstokspringen, ingeschreven met de beste jaarprestatie van 5.00m, gesprongen op het BK AC, waar ik ook bij was. Jorg won met een sprong van 4.60m. De 2de sprong 4.40m en Jarni Ingelaere werd in dezelfde wedstrijd 4de met een sprong van 4.20m. Ook belofte Brian Ingelaere nam deel aan het polsstokspringen, en werd 5de met een sprong van 4.50m. Brian was één van de weinige polsstokspringers, die, die dag hun beste jaarprestatie verbeterden (4.43m). Een bewijs dat de weersomstandigheden zeker niet gunstig waren voor goede prestaties. Meerdere van de deelnemers, waaronder ook Jorg, hadden de dag voordien in Antwerpen ook aan polsstokspringen gedaan en waren nog vermoeid. Jorg sprong er in groot gezelschap over 4.81m. Dit BK was de laatste wedstrijd van het seizoen voor Jorg. Zijn bedoeling was zijn seizoen af te sluiten met een Belgische titel, en een gouden medaille. Daar is Jorg in geslaagd. Dat vraagt dus ook een hartelijke proficiat!

Dan gaan wij over naar de over naar de 2 nog resterende zilveren medailles. Die waren voor onze tweeling Jonas en Jana De Busscher. Ik heb echt veel bewondering, voor de manier waarop Jonas heeft omgegaan met zijn, denk ik, 2 jaar aanslepende kwetsuur, die hem belette aan speerwerpen te doen. Jonas bleef nooit bij de pakken zitten en deed tijdens die periode o.a. aan hoogspringen. In 2015 sprong hij zelfs een niet onaardige 1.83m. Een paar keer ging het op training met de speer uiteindelijk beter en toen hij uitzag naar een wedstrijd, stak die kwetsuur terug stokken in de wielen. Op het einde van vorig seizoen kon hij eindelijk terug aan een wedstrijd deelnemen. Op 1 oktober in Geraardsbergen, wierp Jonas een veelbelovende 54.78m.

En dan 2018.

Jonas geloofde in zijn trainer, en zijn trainer geloofde in Jonas. Op het PK op zaterdag 28 april in Lebbeke, gedurende de laatste wedstrijd van een lange dag: 2de met een worp van 58.42m en een zilveren medaille. Eindelijk gelukt! En nu, de welverdiende grote beloning. Voor het eerst in Jonas zijn loopbaan, verder dan 60m. En niet 1 keer, maar 2 keer. 2de met een beste worp van 61.61m, verder dan 2 atleten met een beste jaarprestatie van meer dan 64m. En net zoals op het PK een zilveren medaille. Wat een prestatie! Een dikke, dikke proficiat Jonas!

Hoe tweelingen mekaar steunen in moeilijke omstandigheden, dat zie ik ook in mijn eigen familie, en dat zien wij ook bij onze tweeling, Milan en Mathis Van de Walle. Dus verwondert het mij ook niet, dat Jonas zijn tweelingzus Jana, zichzelf overtrof. Jana deed het in haar favoriete nummer: het discuswerpen. Jana was ingeschreven met de 3de beste jaarprestatie van 37.72m en lukte nu 38.00m, waarmee zij juist zoals haar tweelingbroer 2de werd, en ook beslag legde op de zilveren medaille.

De atlete die de bronzen medaille behaalde, wierp 36.54m ver en was ingeschreven met een beste jaarprestatie van 40.50m. Voor Jana verliep het seizoen 2018, niet rimpelloos. Door een vervelende ziekte kon zij een paar maanden geen wedstrijden doen, en toch nu al met dit resultaat. Ook voor Jana, een dikke proficiat!

Belofte, Emma Coppenolle nam deel aan het verspringen en aan de 100m. Bij het verspringen, was Emma ingeschreven met de 2de beste jaarprestatie van 5.77m, 3cm verder dan de atlete met de 3de beste jaarprestatie. Het zou dus spannend worden, en dat werd het ook. Emma stond lange tijd op de 2de plaats, maar werd uiteindelijk 3de , op 6cm van de 2de. Dus een bronzen medaille voor Emma.

Proficiat, voor je medaille, en ook voor de mooie resultaten over gans het seizoen. Op de 100m was Emma ingeschreven met de 7de beste jaarprestatie, en deed het uiteindelijk beter dan 2 atletes die juist voor haar stonden op de ranglijst. Het werd uiteindelijk een puike 4de plaats voor Emma. Een uitslag, waar Emma, waarschijnlijk vooraf zou willen hebben getekend. Tot op het Springgala, Emma?

En dan was er nog een 2de bronzen medaille. Die was voor juniore Quincy Verhelst in het polsstokspringen. Gezien er maar 3 deelneemsters waren, was Quincy vooraf reeds zeker van die medaille. De afwezigen hebben altijd ongelijk. Quincy sprong niet haar beste hoogte. Maar een bronzen medaille op een BK staat altijd mooi voor uw erelijst. Dus ook voor jou, een hartelijk proficiat! Zonder jou deelname kwamen wij nooit aan die 10 medailles. Dus ook bedankt voor jou deelname.

En nu overlopen wij verder de officiële uitslagenlijst.

Eerstejaars junior, Arthur Sap, won zijn reeks op de 400m, in een voor hem beste jaarprestatie (51.56sec, naar 51.19sec). Arthur had geen tegenstand in zijn reeks. De 2de klokte 52.14sec. Zijn enige tegenstander in zijn reeks, was die ongenadige wind. Arthur zijn tijd was de 7de van alle deelnemers. Arthur kon dit jaar minder trainen. Bij een 1ste jaar hoger onderwijs, moet men aftasten, welke tijd men zich kan veroorloven voor zijn hobby’s. Hartelijk proficiat Arthur!

Tweedejaars junior, Carlo Janssens, nam deel aan hoog- en verspringen. In het verspringen behaalde Carlo de 6de plaats, ook de plaats, waarmee hij op de deelnemerslijst stond. Carlo sprong 12cm verder dan zijn PR, maar hier ook, niet homologeerbaar, wegens teveel rugwind. In het hoogspringen was Carlo ingeschreven met de 5de beste jaarprestatie, en behaalde ook nu de 5de plaats. Ook hier was de wind spelbreker voor het verwezenlijken van een PR. Wij zeggen: goed gepresteerd Carlo, opdracht volbracht!

Nog nooit hebben wij, atleten(tes), vriend of vriendin, ouders, trainers(sters) en andere clubleden, zoveel intens gelukkige momenten beleefd op een kampioenschap. Wij danken allen daarvoor! Ook dank aan ons jurylid, Nele Mestdagh, die na haar taak als jurylid, nog de tijd nam om te supporteren voor onze atleten(tes). Ook veel dank, aan mijn chauffeur, trainster Veronique, die er voor zorgde dat ik alles, van de 1ste tot de laatste minuut kon volgen, en mij zo instaat stelde dit verslag neer te schrijven.

Ik denk ook aan onze gekwetste juniore, Fé Vannerom, die ons zeker een 11de medaille had kunnen bezorgen. Fé staat 2de op de nationale bestenranglijst 2018, met een chrono van 24.23sec. De winnares op dit BK, klokte een tijd van 24.27sec, met 3.5sec rugwind. Fé zal nagelbijtend hebben toegekeken op deze uitslag. Fé wij wensen jou een vlug en volledig herstel toe.

Ik was dus gans de dag aanwezig in Moeskroen. Heel wat andere bestuursleden waren diezelfde dag actief op de triatlon in Deinze, en nog anderen vertegenwoordigden de club op de laatste interregiocup in Gent.

De prestaties van onze atleten(tes) werden dik in de verf gezet in de schrijvende pers: Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. In de Nieuwsbrief van de Vlaamse atletiekliga, sierden foto’s van Charlotte(zelfs twee) en Hanne het verslag.

Vooraleer mijn verslag af te sluiten, wens ik onze atleten(tes), die nog 2de zit hebben,veel succes in hun examen.

Voor ons springgala van zaterdag, voorspelt weerman Frank De Boosere, een temperatuur van ongeveer 20°C en windkracht ½, dus ideaal om nog eens een record te verbeteren.

Tot zaterdag.    Etienne.

Wie is online

We hebben 129 gasten en geen leden online