Zoeken


Nationale interclub vrouwen – Ere KBAB op 13 mei te Lokeren

 b_300_150_16777215_00_images_bvv_dames_2017.jpg

WAT EEN CLUBLIEFDE!

Wat wij zaterdag in Lokeren hebben meegemaakt is enig in de 21 jaar clubgeschiedenis van AC Deinze. En hoevelen hebben daar hun steentje toe bijgedragen: de atletes uiteraard, onze voorzitster en andere bestuursleden, de trainers(sters), de overenthousiaste ouders, partners, niet deelnemende vriendinnen, maar hevig supporterende atletes die bij eventueel uitvallen van een ploeggenote konden inspringen en, mannelijke atleten met hun partner die een geweldige steun vormden voor hun vrouwelijke clubgenotes en zeker niet te vergeten onze juryleden.

 

 

Ik wil hier, voor ik de prestaties van onze atletes onder de loep neem, 3 niet atletes een speciaal woord van dank toesturen.

Onze voorzitster Rita. Op 100 voorzitters(sters) zouden er zeker 99 in haar geval, onder de wol in bed hebben gelegen. Maar Rita was er, en dit ondanks een zeer zware verkoudheid opgelopen tijdens de

BVV cadetten en scholieren te Maldegem. Rita hield zich wijselijk een tweetal meter verwijderd van iedereen, om zeker niemand te besmetten. Proficiat Rita en ook voor je verjaardag de dag voordien.

Ik wil hier ook eens Inge Slabbinck (mama van Ellen en Ilke Beddeleem), bestuurslid en jurylid, in de bloemetjes zetten. Inge is altijd en overal aanwezig, in Gentbrugge en Maldegem o.a. bij immense koude. Inge is altijd bereid om voor alles en nog wat bij te springen. En tenslotte heeft zij ook die clubliefde en dienstbaarheid op haar kinderen overgedragen. Proficiat Inge!

En tenslotte, en die zal waarschijnlijk zelf verschieten dat ik hem speciaal bedank, dat is onze toevallige fotograaf Johan Van de Walle (papa van Emma), die volgens mij de mooiste foto uit onze

clubgeschiedenis maakte. Je moet ze zien stralen onze meisjes, het geluk stroomt er van af! Dank u Johan!

Voor ik de prestaties van onze atletes bespreek, geef ik hier eerst een woordje uitleg over het jaarlijkse interclub gebeuren. Als nieuwe club moet je onderaan de ladder beginnen; dat gaat van landelijke 3, landelijke 2, landelijke1, Ereafdeling VAL ( dat is een strijd tussen de 12 beste Vlaamse clubs) en de hoogste afdeling, Ereafdeling KBAB (dat is een strijd tussen de 12 beste Belgische ploegen, Vlaamse en Waalse door elkaar). Deze hoogste interclub wordt beurtelings in het Waalse en het Vlaamse landsgedeelte georganiseerd.

Na een aantal jaren vooraan in de Ereafdeling VAL te hebben vertoefd, wonnen wij in 2013 die strijd op ons eigen terrein te Deinze en promoveerden dus naar de Ereafdeling KBAB.

Het is begrijpelijk dat het een voordeel is voor een Vlaamse club in het Vlaamse landsgedeelte te mogen optreden, en dat was nu het geval in Lokeren.

Na de promotie tot de Ereafdeling KBAB werden wij achtereenvolgens:

in 2014, 7de in Dampicourt

in 2015, 5de in Kessel-Lo

in 2016, 8ste in Nijvel.

Dit wil dus heel eenvoudig zeggen dat wij met onze prestatie in Lokeren, de 5de beste Belgische damesploeg zijn. Een hele eer als je het mij vraagt!

Nu overloop ik de prestaties van onze atletes in volgorde zoals zij op de uitslagenlijst staan. Ik moet eerst en vooral vermelden dat de temperatuur zaterdag ideaal was: ongeveer 19°C, maar dat de natte piste, aanloopstroken voor de springnummers en werpcirkels niet ideaal waren om topprestaties te leveren. Maar op een interclub zijn het toch de punten die tellen.

Het kon niet beter beginnen. Marlien De Jans won de 400m horden in een nieuw persoonlijk en clubrecord en behaalde zo 13 punten. Als wij dan zien wie 2de eindigde op ongeveer anderhalve seconde, dat was Axelle Dauwens. Axelle nam al meerdere keren deel aan Europese kampioenschappen, aan een wereldkampioenschap, aan de Olympische spelen en is vaste deelneemster aan de Memorial Van Damme. Dan moeten wij zeggen: uitstekend Marlien!

Emma Coppenolle verklaarde, zowel op de 100m als op de 200m nadeel te hebben ondervonden van de natte piste; maar Emma bezorgde ons toch 9 punten op haar individuele nummers. Wij vermelden hierbij nog dat de tegenstand niet min was, als je ziet dat de winnares op de 100m, niemand minder dan de internationaal gerenommeerde Anne Zagré was.

De afstandsnummers zijn normaal ons zwakste punt, maar juniore Ilke Dhont op de 800m, gewonnen door Zenobie Vangansbeke, en Nele Slos op de 1500m, gewonnen door Louise Carton, bezorgden ons toch samen 9 punten. Goed zo! Pikant detail: Ilke is de kleindochter van onze penningmeester Antoine, en Nele is de dochter van bestuurslid en gewezen atleet Rony.

Chloe Beaucarne, als eerstejaars seniore bezorgde ons 10 kostbare punten. Als je ziet dat zij het moest opnemen tegen de internationaal gerenommeerde Anne Zagré (7 jaar ouder) en Eline Berings (11 jaar ouder), dan was die 3de plaats zeker het hoogst haalbare. Proficiat Chloe en bedankt voor de 10 punten.

Dan kwam de 400m vlak aan de beurt. Charlotte Duyck nam deel aan de 1ste reeks en zorgde voor een ware stunt. Charlotte werd de binnenste, ongunstige baan toegewezen. Charlotte startte als de bliksem en liep na 200m reeds aan de leiding. De laatste 50m moest zij er alles uitpersen, maar toch won zij haar reeks, met een verbetering van haar persoonlijk record. Charlotte moest wel een tijdje bekomen van haar geweldige inspanning. Maar wat een durf! Iedereen had er bewondering voor en papa en mama straalden. Charlotte haar prestatie leverden ons niet minder dan 8 punten op. Dank u Charlotte!

Dan staat in de uitslag, het hamerslingeren en de 3000m vermeld. Zowel het hamerslingeren als de 3000m nam Ilke Beddeleem voor haar rekening. Wij kennen Ilke als deelneemster aan speer en discus en af en toe een 400m. Hamerslingeren had zij nog nooit gedaan en een 3000m was zeker meer dan een ongewoon nummer voor haar. Maar Ilke behaalde 3 kostbare punten voor onze club. Toen ik mijn verhaal deed aan de duivel doet al, bij wat jarenlang de grootste Belgische club was en hem zij: dat is ware clubliefde, was zijn antwoord, dat hebben wij niet. Dank u Ilke!

In het hoogspringen benadert Celestine Tytgat stilaan haar niveau dat zij als jongere had. Overgelukkig sprong Celestine over 1.63m (haar 2de beste prestatie ooit) en vestigde een nieuw clubrecord. Zij werd zo 5de en bezorgde onze club 8 punten. Doe zo verder Celestine!

Mieke Van Thuyne, de laatste jaren nog met heel wat andere zaken actief, is altijd bereid in te springen voor de interclub. Als master wierp zij 35.71m ver met de speer. Zij werd 5de, vestigde een nieuw clubrecord en zorgde voor 8 punten. Dank u Mieke (en ook Johan)!

Anouska Hellebuyck is een vaste waarde voor de interclub. Anouska komt terug na een lange blessureperiode en bereikt nu terug een behoorlijk peil. En wat ook belangrijk is: Anouska werpt zeer graag in Lokeren. Anouska zal wel het meest gehinderd geweest zijn door die natte werpring. Bij het kogelstoten hield Anouska het bij 1 poging. Jolien Boumkwo kan Anouska niet aan met de kogel en haar voorsprong op de 3de, Els De Wael, was zo groot dat haar 2de plaats en bijhorende 11 punten veilig waren. Haar 13.55m is zeker een behoorlijke prestatie. Bij het discuswerpen, haar geliefkoosd nummer behaalde zij eerder gemakkelijk de 13 punten. Een worp van om en bij de 50m, was met die natte werpring onmogelijk. Anouska behaalde dus in totaal 24 punten. Daarmee deed zij zeker meer dan haar deel voor het eindklassement. Je bent onmisbaar Anouska!

Hanne De Ruyck was ook heel lang gekwetst en behaalde 8 punten voor onze club. Met die 5.42m bleef Hanne slechts 5cm verwijderd van de 3de plaats. Hopelijk blijft Hanne nu verder gespaard van kwetsuren. Na het kampioenschap van Vlaanderen van zaterdag zullen wij al iets meer weten. Proficiat Hanne voor je tomeloze inzet voor de club!

Hanne Dhont, eerstejaars juniore sprong 3.00m hoog met de polsstok en behaalde daarmee 4 punten. Die 3.00m is ook een clubrecord. Hanne was tevreden met haar prestatie en wij en ook haar ouders ook.

Sara Vanhalst, als jongste van het deelnemersveld bij het hinkstapspringen, sprong 10.81m ver en behaalde daarmee 6 punten. Sara van alle markten thuis, zou daarna ook nog deelnemen aan de 4 x 400m. Vriendin ,Marie Segers was andermaal haar grootste supporter.

Op de 4 x 100m, met dezelfde deelneemsters als vorig jaar , toen zij het clubrecord verbeterden, hadden wij niet realistisch gehoopt op andermaal een verbetering van dat record. Vorig jaar liepen zij echter dat clubrecord op het PK aflossing, in een rechtstreekse finale. Nu had Charlotte reeds een 400m en Marlien reeds een 400m horden gelopen, waar beiden zeer diep waren gegaan. Met hun tijd van 46.89sec bleven zij desondanks slechts 3/10sec boven het clubrecord en veroverden zij aldus meer dan verdiend 9 punten. Dat nieuw clubrecord komt er zeker nog aan verder op het seizoen.

Onze 4 x 400m ploeg bestond uit een cadette: Anne-Sofie Dooms, de reeds eerder vermelde scholiere Sara Vanhalst, juniore Ilke Dhont, die eerder al een 800m had gelopen en vaste waarde, seniore Emma Van De Walle. Onze jonge ploeg hield toch nog RCG achter zich en bezorgden AC Deinze de laatste 2 punten.

Zo eindigde onze meisjes na heel wat puzzelen aan de ploeg op de 5de plaats, na de meest succesrijke interclub uit onze clubgeschiedenis. Aan allen die meegewerkt hebben aan dit succes honderdmaal proficiat en bedankt!  

Etienne.

 

Wie is online

We hebben 102 gasten en geen leden online