Zoeken


BK meerkamp indoor beresterke prestaties

Tussen al het WK veldcross gebeuren, uiterst belangrijke voetbalmatchen en wereldse super bowl evenementen, werd afgelopen weekend het Belgisch- en Vlaams kampioenschap meerkamp indoor georganiseerd. Toch zeker zo’n 150 toeschouwers waren afgezakt naar de Gentse topsporthal. Onze supporters hadden met 3500 zitjes ruim de keuze om plaats te vinden.

Contrasterend tegenover deze beperkte belangstelling, stonden de prestaties van onze AC Deinze atleten in voor wat voor velen de moeder aller disciplines wordt genoemd. Met tweemaal goud, een bronzen vlaamse medaille en verschillende clubrecords en mooie individuele prestaties, schittert AC Deinze ook ditmaal weer bovenaan het Belgische atletieklandschap.

 

 

Dag 1

Onze masters dames mochten het feestweekend op gang trekken. Els en Lieve presteerden meteen sterk op de 60 m horden. De officieuze uitslag liet met 9.33 een nieuw BR uitschijnen, dit werd echter later gecorrigeerd naar 9.35.

Wat later begonnen onze cadetten aan hun zeskamp met het verspringen. Niet minder dan 5 ACD atleten: Jorg, Justin, Ermé, Arthur en Berend. De toeschouwers kregen waar voor hun geld, want bij het aanvangen van de derde poging bleek plots dat de nationale jury aan de verkeerde kant van de balk aan het meten was. Alle pogingen tot dan toe + 10 cm was het gevolg. Jorg zorgde met 5.77 direct voor een PR, en ook Berend en Justin tekenden voor een bes prestatie.

Onze masters dames waren ondertussen bezig aan hun tweede nummer (hoog). Lieve alweer sterk. Met 1.43 goed voor de overwinning.

Met Hanne (Dhont) was onze enige vertegenwoordigster bij de cadetten meisjes. Op de horden goed voor 10.05. Eén honderdste onder haar PR van vorig jaar. De horden werden voorlopig opgeborgen en maakten plaats voor de vlakke nummers.

Onze scholieren jongens Tobias, Brian en Maarten mochten als eerste de 60 m lopen. Topfavoriet Tobias met 7.07 één honderdste boven zijn PR.

De meerkampen draaiden nu op volle toeren en onze cadetten jongens stonden klaar voor de kogelstand. Jorg, met 13.62 alweer een PR. Het was toen al duidelijk dat hij een bijzonder sterke zeskamp zou neerzetten. Justin knap derde met 12.06 (al zat hier, gezien zijn PR misschien meer in). Arthur ook met een PR (10.13).

Terug naar de hoogspringmat waar Hanne met 1.48 m haar PR evenaarde. Goed voor een zevende plaats op 20 deelnemers.

De scholieren maakten zich ondertussen op voor hun tweede nummer van de dag, het verspringen. Tobias, wie anders, won overtuigend en bleef met 7.21 amper twee cm onder zijn eigen PR. Brian met 6.37 terug op verspringniveau. Maarten presteerde met 5.88 ook een pak boven zijn eigen PR. Geen +10 cm ditmaal, en dus bleef dit ook einduitslag in het verspringen.

Over naar opnieuw een ACD specialiteit: het polsstokspringen bij de cadetten. Met plaats 1, 2, 4, 7 en 8 steekt Deinze letterlijk boven iedereen uit. Jorg, alweer goed voor een PR (evenaring). Berend sprong na een afwezigheid van 2 jaar opnieuw 2.90 en Arthur, nochtans wat ziekjes opgestaan, met 3.40 een dik PR. Ook Ermé sprong als minst ervaren polsstokspringer zeer sterk. 2m90 met een basistraining is weinigen gegeven.

Onze scholieren dienden vóór hun afsluitende polsstok nog eerst het kogelstoten af te werken. Brian, onzeker (wegens weinig training) in de ring steeg boven zichzelf uit en perste er zowaar 11.03 uit. Tobias bleef echter een goede meter onder zijn beste prestatie. Jammer, zo zou later op het weekend blijken.

Geen ACD atleten bij de juniores of seniores. Thomas Van Der Plaetsen bereidt zich voor op zijn eerste meerkamp. Hij behaalde in het Franse Mondiale twee mooie prestaties: 8.06 60 m horden en 5.34 bij het polsstok.

Onze masters dames dienden nog drie nummers af te werken. Het derde nummer was het kogelstoten. Ons duo staat nu niet bekend als forse kogelstootatletes, maar toch brachten ze het met 7.88 (Els) en 6.85 (Lieve) er goed vanaf. Drie kwartier later stond het verspringen al op het programma, en met een vierde en zesde plaats blijkt dat dit al meer voor onze ranke hindes is weggelegd. In afwachting van de afsluitende 800m, dienden onze scholieren jongens nog het polsstok af te werken.

Polsstok en dus iedereen terug met hoge verwachtingen voor AC Deinze. Tobias trok zich op aan collega Brian en overschreed voor het eerst de 4.00 m. Met 4.10 m deed hij bovendien even goed als Brian. Maarten overtrof zichzelf opnieuw en stelde zijn PR bij tot 3.20 m. Bij het polsstok waren we overigens getuige van een ijzersterke Maxime Nolf. Met 4.40 m behoort hij meer dan ooit tot de topfavorieten voor het BK van 2 feb.

Onze “eenzame” cadet Hanne was ondertussen bezig aan het kogelstoten. Ze wist haar eigen PR te verbeteren tot 8.17. Ook voor haar wachtten nog twee proeven: het verspringen en de 800 m. Hanne sprong met 4.90 een stuk onder haar beste 5.21, maar dit is dan ook een meerkamp.

De 800m was het laatste nummer van de dag. Eerst mochten onze masters aan de slag. Lieve finishte knap als 5de in 2:49.33. Sprintster Els achtste in 2:55.80. Met 3107 punten behaalde Lieve het brons voor het vlaams kampioenschap. Els beïndigde haar meerkamp met 2769 punten.

Hanne mocht de eerste dag afsluiten. Ze zette een 2:53.63 neer, waarmee ze nipt boven haar eigen PR bleef. Hanne eindigde haar vijfkamp als 14de.  

Dag 2

De tweede dag van het weekend, maar de eerste dag voor scholiere Celestine. Ook Celestine was de enige ACD vertegenwoordigster in haar reeks. Ze mocht al vroeg aantreden bij de horden en klokte af op 9.52. Een mooie start.

Wanneer de andere atleten in de arena voor hun opwarming aankwamen, had Celestine al bijna haar tweede nummer erop zitten. De laatste weken was ze al zeer sterk aan het werk op het hoogspringen, maar met 1.64 m overtrof Celestine zich letterlijke en figuurlijk. Hiermee moest ze enkel Hanne Maudens voorlaten. Sterk!

Het was even wachten op het volgende nummer, maar de scholieren jongens konden zich kort na de middag opmaken voor hun horden. Voor velen een gevreesd nummer.

Tobias won in een PR 8.18 en goed voor de tweede jaarprestatie. Brian beperkte de “schade” en bleef een honderdste boven zijn PR 8.96. Maarten als eerstejaars 9.14.

De aanwezige supporters beginnen stilaan rekenmachines, smartphones en andere lijsten boven te halen, want het Belgisch record bij de scholieren jongens komt akelig in de buurt voor Tobias.

Dit record staat sinds 2006 met 5410 punten op naam van Kevin Van Waes. Het clubrecord van Michaël Van Der Plaetsen (5189 punten) houdt al 12 jaar stand .

In het kogel mocht Celestine ondertussen haar derde nummer afwerken. 9m40 en daarmee een stukje onder haar beste prestatie van deze zomer.

Onze cadettenbrigade had zich ondertussen ook warm gestoomd en stonden voor hun horden. Drie reeksen, waarbij vooral de tweede reeks rood-wit kleurde. Justin voor Arthur en Ermé. Berend mocht de reeks afsluiten. Het was uitkijken naar de derde reeks hoe Jorg de eerste dag verteerd had. Niet slecht, want met 8.90 alweer goed voor een PR. Ook hier werd er stilaan gecijferd.

De scholieren werkten ondertussen de springnummers af. Celestine ver: 4.94, net geen PR. De heren in het hoog. Onze cijferaars hadden ondertussen berekend dat Tobias minimum 1.85 diende te springen om nog een kans op het BR te hebben. Hij deed dit dan ook zonder probleem. Brian alweer over de 1.65. 1.70 zit eraan te komen. Maarten evenaarde zijn PR met 1.70.

De mat was nog maar net afgekoeld en onze cadetten stonden al klaar voor hun hoog. 1.50, 1.55 en 1.60 voor resp. Berend, Arthur, Ermé en Justin. Afwachten of Jorg zich opnieuw een PR kon toe-eigenen. En jawel, met 1.77 niet alleen nieuw PR, ook overwinning en clubrecord op de zeskamp zo goed als binnen.

Ondertussen waren we getuige van enkele bijzondere prestaties. Zowel het Belgisch record bij de Scholieren meisjes (vijfkamp Hanne Maudens) als de zevenkamp junioren heren, Vincent Stas sneuvelden. In de reeks van Hanne mocht Celestine overigens haar laatste nummer lopen. 2:51.61. Goed voor een zoveelste PR en zeker van een nieuw clubrecord vijfkamp met 3067 punten. Proficiat meisje!

De scholieren jongens stonden voor hun favoriete nummer de 1000 m. Onze calculators hadden berekend dat Tobias 2:53.09 nodig had om het Belgisch record te breken. Hiervoor moest Tobias 9 seconden beter presteren dan zijn eigen PR. Brian offerde zich op om als “spurthaas” op te treden en Tobias naar de eindmeet te leiden. Sommige supporters van bevriende clubs werden zowaar lyrisch over zoveel “clubliefde”. Toch bleef Tobias vier seconden boven het doel, maar met 2:57.06 zes seconden onder zijn PR en met een eindtotaal van 5369, 41 punten onder het BR. Wel goed voor de tweede jaarprestatie ooit. Brian behaalde overigens op zijn slopende 1000 ook een nieuw PR 3:00.10. Hierdoor liep hij nog twee plaatsen in, en met 4538 punten goed voor de vierde plaats in de eindstand. Maarten, als ex middellange afstandsloper, liep een mooie 1000 m in 2:55.95 en eindigde op 3880 punten.

Over nu naar de cadetten die het weekend mochten afsluiten. Ook hier kan nog een zeer sterk eindtotaal neergezet worden. De PR’s van Jorg in deze zeskamp zijn onwaarschijnlijk en dus een hoge eindstand in de prestaties ooit lijkt zeer waarschijnlijk. Jorg startte zeer snel in zijn 1000 m, maar had zoals bij de scholieren na een goede ronde wat hulp nodig van Arthur.

Naar het einde toe versnelde hij terug en wist te eindigen in 3:07.34, een halve seconde onder zijn PR. Met 3851 punten goed voor een derde prestatie ooit en amper 26 punten onder het Belgische record van Arne Broeders.

Een schitterende afsluiter voor een schitterend weekend. Dank aan alle begeleiders, trainers, supporters, en natuurlijk aan de atleten voor het geboden spektakel.

Citius, altius, fortius

Wie is online

We hebben 169 gasten en geen leden online